Pages

29. tammikuuta 2015

"Oikeus olla susi myös Lapissa"

Näin lehdessä että Helsingissä oli järjestetty mielenosoitus susien puolesta. Haha mitäköhän kaikkea ne helsinkiläiset vihertädit vielä keksii? Jauhetaan vain miten susia pitäisi suojella jne vaikka ei ymmärretä hölkäsenpöläystä täkäläisistä tavoista. En usko että yhtäkään mielenosoittajaa vastaan on oikeassa elämässä tallustellut susi tai no epäilen vahvasti etteivät nämä henkilöt ole käyneet lähelläkään metsää koko elämänsä aikana (paitsi jos Kaivopuistoa ei lasketa) Susia ei varmaan juokse siellä ihan joka päivä kun mielenosottajat luulevat että sudet ovat katoamassa kokonaan.

Minusta käsitys "salametsästys" on myös hyvin väärennetty, aivan kuin susien ampuminen olisi jotenkin väärin ja kiellettyä. 
Eli minpä käännän tämän saman niin että kaupunkilainenkin ymmärtää....kuvitellaampa vaikka että sie kävelet kaupungilla ja joku varastaa sinun laukun, samalla sinun rahat ja myös jotain korvaamatonta... kysymys kuuluu, mitä sie tehet? A: Kattot vain ko rosvo juoksee karkuun ja tuumaat että "jahas näin tässä sitten taas kävi" vai B: Pistät hanttiin ja yrität estää tapahtuman. 

On kyllä totta että ei ne sudet ihmisten päälle hyökkää, mutta pienet lapset ja lemmikkieläimet on porojen lisäksi vaarassa, jos susikanta lisääntyy ja rohkistuu.

Pienempänä minun piti aina ilmottaa heti vanhemmille jos olin nähnyt outoja jälkiä metsässä tai jos olisin sattunut näkemään petoeläimen. Jos sitten satuin näkemään jonkun pedon niin minun käskettiin pitää turpani kiinni ettei tule sanktioita. 
Vaikeita tapauksia on ne kun esim. eräs susi tässä pari kesää sitten juoksi Övertorneån keksustassa ja koko kylä näki sen. Kukaan ei oikein uskaltanut tehdä asialle mitään ja sitemmin samainen hukka nähtiin viereisissä kylissä monta kertaa ja kerkesi se tuhoakin aiheuttamaan ennen kuin saatiin lopulta hengiltä. 

Paliskunnissa ei tunneta käsitystä "salametsästys" jos petoeläin sattuu tulemmaan vastaan niin se on saatava hengiltä pois heti, ettei se pääse säikyttelemään/raatelemaan yhtään poroa. Kaikki tietävät että petoja "salakaadetaan", mutta ei poliisikaan niihin voi olla koko aikaa puuttumassa. Sillä tietävät hyvin millä säännöillä täällä oikeasti pelataan. Näin on tehty aina ja näin tullaan aina tekemään. 
En sitä paitisi käsitä miksi vihertädit haluaa suojella susia syyllä että ne kuolis muuten sukupuuttoon, niitä elukoita tulee koko ajan Venäjän puolelta lisää, eivätkä ole minnekkään katomassa. Jeesus sentään olishan ne jo kadonneet aikoja sitten.

Mie haluan olla rehellinen ja valottaa tässä nyt asioita. En mie sitä kiellä etteikö susi ja muut villipedot kuulu tänne Lapin luontoon niinkö porotki. Btw en käsitä niitä ihmisiä jotka vauhkoaa poroista jotka eksyy heidän kesämökkiensä pihoille. Porot kuuluu tänne Lappiin. Jos se ei jotakuta miellytä niin paluujunalla vain takaisin sinne stadiin mistä on tullutkin, niiden ajatuksien kanssa. Ja samalla  tekemään oma adressi eduskuntaan "poroille pitempi tuomio tahallisesta mansikkamaan tuhoamisesta" 
Ja hej kyllä mieki tykkään että ne sudet on tosi kauniita olentoja...vaikkapa takin hupussa sen turkki on oikein mukava. Mie voisin sanoa että tykkään susista tosi paljon... mutten kuitenkaan niin paljon, että haluaisin antaa omia rakkaita pikku sarvipäitä niille välipalaksi. Tätä etelän ihmiset ei tule varmaan ikinä ymmärtämään.


 Mietipä miltä sinusta tuntuis jos sinun isoisän perintö juoksisi metsässä pedot takapuolessa kiinni.  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Nyt julkaisen taas kommentteja blogiin, joten risut ja ruusut tänne siis.

Copyright @ Sunná. Blog Design by KotrynaBassDesign