Pages

23. toukokuuta 2015

Ylioppilasjuhlat ruotsalaiseen tapaan

Multa on kysytty useasti että poikkeaako ruotsalaiset ylioppilasjuhlat suomalaisista juhlista. Mie en tiiä kovin paljon suomalaisista tavoista mutta voin kerto mitä meillä Ruotsissa on ohjelmassa. Ylioppilasjuhlat eivät ole niin suuri juttu täällä. Varmaan siksi että kaikki menevät peruskoulun jälkeen lukioon ja suorittavat kolme vuotiset lukio-opinnot loppuun asti.

Viikkoa ennen penkkareita eli vapaasti käännettynä ulospotkaisua meillä "abeilla" alkaa ylioppilasviikko, silloin kaikki kotiutuvat ylioppilasmatkoiltaan ja kokoonnutaan viettämään aikaa viimeistä kertaa vanhalla porukalla. Toisin sanoen kukaan ei muista siitä viikosta mitään sillä kaikki ovat vuorokauden ympäri viikon ajan alkoholin vaikutuksen alaisena. Olen kuullut kun jotkut ovat sanoneet että halusivat niin mielellään lukioon vain tämän kuuluisan student-viikon takia.

 Jos ollaan sitten enää loppuviikosta hengissä niin iltaa ennen penkkareita hillutaan koulun pihalla ja koristellaan penkkarirekka.
Penkkariaamuna on ns. puutarha-brunssi. Myöhemmin päivällä kaikki vanhemmat, sukulaiset jne. tulevat katsomaan kun meidät heitetään ulos koulun takaovesta todistusten kanssa. Jonka jälkeen saamme hypätä rekan lavalle ylioppilaslakit päässä, pehmolelut ja kukat kaulassa. Odotan itse kaikista eniten että saadaan ajella rekan lavalla ympäri kylää. Olen varautunut ja ostanut useammat valkoiset mekot, jos yksi sattuis sotkeutumaan lavalla. Toisaalta tosi riskaabelia mennä valkoisella mekolla rekan lavalle mutta perinteeseen kuuluu että kaikilla tytöillä on valkoiset mekot päällä niin mikäs siinä sitten.

Seuraavana päivänä on abiturienttien tanssiaiset hotellilla. Eli meidän prinsessa-päivä. Jos niitä voi kutsua tanssiaisiksi, sillä ei oikeastaan tanssita vaan kävellään vain punaisella matolla hotellin ulkopuoella ja kohotetaan malja yleisön edessä, sen jälkeen luvassa on illallinen lukio-opettajien kanssa. Juhlan jälkeen tiet erkanee, jotkut lähtevät syksyllä korkeakouluun ja jotkut yliopistoon.

Mie olen jo puoli vuotta sitten nähnyt hirveitä painajaisunia että mulla repeää mekko tai että joku kaataa juomat minun päälle. Joten voin paljastaa että pikkasen jänskättää että mitä juhlissa tapahtuu haha.

Mutta kolme vuotta on mennyt nopeasti, vaikka se ei silloin aikaisina kouluaamuina tuntunutkaan siltä. Nyt on enää pari viikkoa jäljellä ja lakkia myöten melkein kaikki alkaa olla valmista.
Toivottavasti meidän ikäluokka saa unohtumattoman Student-viikon!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Nyt julkaisen taas kommentteja blogiin, joten risut ja ruusut tänne siis.

Copyright @ Marielle Sunna. Blog Design by KotrynaBassDesign