Pages

10. marraskuuta 2015

Miten rajajoki vaikuttaa elämääni?


Olen leikkinyt hurjaa ajatusleikkiä. Ajatelkaa jos Suomen ja Ruotsin välinen raja suljettaisiin taas. Niin että pitäisi käydä tullitarkastuksessa jos vaikkapa haluaa nopeasti kipaista ostamassa maitoa Suomen puolelta.

Asun siis kummallakin puoella Tornionjokea. Toinen taloista on Suomesssa toinen Ruotsissa. Rajahan ei näy tai tunnu millään tavalla kun sen ylitän. Auton tietokone korkeintaan ilmoittaa, kuin varmistaakseen että huomasinhan nyt varmasti olevani erissä maassa. Ihmisetkin puhuvat samaa kieltä mutta eri murteella.
Tosin kyllä sen kuitenkin huomaa jostain että on mennyt rajan yli toiseen maahan. Talot ja autot näyttävät melko eriltä vaikka kyse on alle kilometrin välimatkasta.

Eli jos käy vaikka kaupassa niin eurot ja kruunut kelpaavat kummassakin maassa. Ikinä en edes ajattele kumman maan valuttaa minulla on kukkarossa. Välillä onkin vaikeaa muistaa että heti lähtiessäni sisämaahan niin toisen maan valutta ei kelpaakkaan siellä enää.
 Minun normaaliin kauppareissuun kuuluu siis että käyn ensin tekemässä perus ruokaostokset Ruotsin kaupassa ja sitten kaikki erikoisuudet kuten ruisleipä, suomalaiset jugurtit ja karkit haetaan tietenkin Suomen puolelta.


Huono puoli tässä rajajoessa on tosiaan se että ajokilometrejä tulee tuplasti enemmän. Siltojen eli rajanylityspaikkojen vähyyden takia. Mutta onneksi talvisin on jäätiet jotka helpottavat suunnattomasti... Kun ei tule yhtä helposti sitä tilannetta että hups määränpäämme on juuri tuossa joen toisella puolella jonne on 800m mutta meidän täytyy kiertää eli ajaa 100km että päästään sinne. Kyllä kuulostaa hölmöläisten hommalta, mutta se hyvät lukijat on minun elämä pähkinänkuoressa... tämä ongelma on aina ollut ja tulee aina olemaan. Mutta harvemmin sitä edes ajattelee.

Hauska lisä tässä touhussa on se että voimme juhlia uutta vuotta kahdesti eli tehdä aikamatkan menneeseen vuoteen ylittämällä sillan. Se jos joku on melko siisti jutttu haha.
Välillä mietin että mitä jos en olisi kasvanut rajan pinnassa. Minkälaista elämä silloin olisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Nyt julkaisen taas kommentteja blogiin, joten risut ja ruusut tänne siis.

Copyright @ Marielle Sunna. Blog Design by KotrynaBassDesign