Pages

2. lokakuuta 2016

"Muutto" Talvikylään

Jokkmokk, Dálvvadis, Talvikylä, Jåhkåmåhkke, Johkamohkki tai Jokimukka - rakkaalla paikalla on monta nimeä. Kun tämä paikka mainitaan niin ihmisillä tulee varmaan ensimmäisenä mieleen että kaikki saamelaisjulkkikset minglaavat täällä ja että kaduilla kävelee aina vastaan vihaisia mielenosoittajia, vaatien kolonisaation loppumista. Myös Paradise Jokkmokk-kappale kertoo kylän meiningistä keskellä ei mitään.

Muistatteko kun kerroin keväällä että olin päässyt opiskelemaan saamelaiskoulutuskeskukseen. Tämä kuukausi menee siis Jokkmokissa paitsi että olemme yhden viikon opiskelumatkalla Suomen Inarissa teurastuskurssilla. Loput pakollisista kurssiviikoista ovat onneksi vasta kevätlukukaudella. Saan siis suurimman osan vuodesta opiskella kotoa käsin ja tehdä normaalisti poronhoitohommia. En olisi pari vuotta sitten uskonut että pystyisin menemään kuukaudeksi opistolle asumaan. Mutta nyt kuitenkin istun täällä ja tuntuu siltä että tämä kaikki on suuri seikkailu ja koettavan arvoinen kokemus.

Ai niin minulla ei ole muistikuvaa siitä onko blogissa vilahtanut koskaan tämä minun perinteinen Karre-gáhpir, niin kuin nuoret sitä kutsuvat...oikelta nimeltään Jorbá. Tiedättekin varmaan jo että hiukseni eivät hyväksy minkäänlaista päähinettä päälleen vaan hivuttavat ne äkkiä pirullisesti pois. Mutta onneksi meidän Jorbá ei kuulu painaa päähän vaan se asetetaan ikään kuin kruunuksi pään päälle. Silti se täytyy kiinnittää monella hiuspinnillä kiinni tukkapehkoon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Nyt julkaisen taas kommentteja blogiin, joten risut ja ruusut tänne siis.

Copyright @ Marielle Sunna. Blog Design by KotrynaBassDesign