Pages

15. tammikuuta 2017

Duodji-kuplassa

Tähän aikaan vuodesta eli tammikuun tienoilla monella on oireyhtymä nimeltään "Jokkmokksstressen" eli markkinastressi. Vuoden kohokohta lähestyy hurjaa vauhtia ja sitä ennen itselle (ja ehkä myös koko perheelle) täytyy olla uudet kansallispuvut ommeltuna. Valmistautukaa siihen että saatte lukea paljon Jokkmokin markkinoista blogissani. Se on nimittäin erittäin tärkeä tapahtuma Norrlantilaisessa ja saamelaisessa kulttuurissa. Jopa joulua tärkeämpi! Jokkmokin markkinat on pidetty 1600-luvulta lähtien joka vuosi. Tapahtuma on varmaan melko erilainen nykyään. Isä kertoo aina hauskoja tarinoita hänen oman nuoruutensa markkinareissuista, jotka taittuivat siihen aikaan erittäin hitaasti vanhojen autojen vuoksi.
Ihmisiä kokoontuu perinteen mukaan kaikista osista Sápmia Jokkmokin kylään viettämään markkinoita, niin ja kansallispäivää joka on samoihin aikoihin. Vaikket olisikaan saamelainen niin tämä on nähtävänarvoinen tapahtuma, sillä kyseessähän ei ole normaalit markkinat metrilakuineen. Joten pitemmänkin matkan takaa kannattaa uhrautua tulemaan. Markkinoiden huippukohtana on Samedansen jossa saamelaisnuoret ympäri Sápmia kokoontuvat kahtena iltana tanssimaan paritanssia ja pitämään hauskaa. Tanssipaikan ovien ulopuolelle keräytyy paljon uteliaita silmiä siinä toivossa että he pääsisivät näkemään vilauksenkaan kansallispukujen väriloistosta.

Kaikki vapaa-aika tammikuussa menee siis duodjin tekemiseen. Kieltäydyin jopa Luleå-shoppailupäivästä kun Jens eilen sitä ehdotti. Vaikka olenkin jo melko loppuvaiheessa ompelussa niin ette saa kuitenkaan vielä nähdä minkälainen vuoden 2017 markkinagáktistani tulee. Sen sijaan saatte nähdä nyt minun tämän talven giedalatheargi-projektin. Toisin sanoen olen kasvattamassa Niilá-vasasta ajokasta. Hän vain on enemmän kiinnostunut halailusta kuin käskyjen tottelemisesta.

6 kommenttia:

 1. Voitko suomentaa vaikeat sanat, ei oo kiva lukea blogitekstiä josta ei ymmärrä paljoakaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut sanat koen kuuluvan yleistietoon kuten sanat ”duodji” tai "Sápmi". Jos lukija ei tiedä niiden tarkoitusta niin hän voi itse hissun kissun googlata sanat :)

   Poista
 2. Cappa! Makkar heargi lea giedalatheargi?

  VastaaPoista
 3. Olen monta kertaa kyllä haaveillut käyväni Jokkmokin markkinoilla, mutta siihen sais varata enemmän ko vain päivän aikaa ko matkaa kuiteski on. Toinen on Marian päivät Hetassa, jotka kiinnostaa. Sielä saatanki käyä pyörähtämässä tänä vuona jos vain muistan. En kyllä tiiä onko yhtä isot juhlat ko teilä on Jokkmokissa, mutta sen näkkee sitten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marian päivillä en ole itsekkään tainnut ikinä käydä (en ole ihan varma). Sitä ei juhlita täälä päin Sápmia yhtä suuresti niin kuin Norjan/Suomen puolen saamelaiset tekevät. Jokkmokin markkinat keräävät tasaisemmin väkeä joka puolelta Sápmia.

   Poista

Hei! Nyt julkaisen taas kommentteja blogiin, joten risut ja ruusut tänne siis.

Copyright @ Marielle Sunna. Blog Design by KotrynaBassDesign