Pages

8. helmikuuta 2017

Jokkmokk's Winter Market 2017

Tämänvuotisista talvimarkkinoista selvitty! (Ajattelin näyttää teille nämä kuvat kansallispäivänä, mutta saattekin ne vasta nyt.) Markkinoilla oli hauskaa ja vähän kaoottista kuten aina. Tämä oli 412:sta markkinakerta. Olimme Jensin kanssa kahtena päivänä alueella, joten meillä oli aikaa tehdä ostokset rauhassa. Ostoslistassa oli mm. käsityötarvikkeita, hopeaa ja porotarvikkeita kuten kesäsuopunkia.

Ympäri Jokkmokin pikkuista kylää oli paljon erilaisia tapahtumia. Meillä oli vaikea päättää mitä kannattaisi valita aikatauluun. Kävimme mm. opistolla katsomassa kakkosvuosikurssin vuotuista Duodji-näytöstä. Kävimme myös Kitokin (paikallisen hiphopparin) keikalla ölilaavussa. Se olikin uusi kokemus. Kuvitelkaa ahdas/meluisa paikka jossa haisee kalja ja turistit tungeksivat musiikin pauhatessa. Viimeistään siinä vaiheessa kun joku tuntematon tuli nappaamaan minua käsipuolesta kiinni örveltäen jotain skånen murteella niin tajusin että tämä konsertti jää nyt meidän osalta tähän ja suuntasimme Jensin kanssa ulos tukahduttavasta laavun kuumuudesta pakkasiltaan. Ilta-aikaan oli paljon mukavampi kulkea markkinoilla, sillä väkeä oli silloin vähemmän. Sain oman joikun joltakin Kautokeinon puvussa vastaan tulleelta. Joiku kesti vain ohikiitävän hetken mutta ymmärsin erittäin hyvin sen sanoman ja kauniimpaa en ole tainnut kuullakkaan.

Haha on suurta viihdettä nyt jälkeenpäin katsoa näitä ihmisiä jotka ovat tarttuneet kuviin mukaan. En todellakaan halua tietää minkälaisia kuvia yleisö on saanut minusta tallennettua!

Perinteen mukaan renrajd eli suomeksi raito kulkee markkina-alueen läpi. Meidän opettajamme oli järjestänyt tänäkin vuonna kulkueen. Sääli etten kerennyt ottaa hänen räikeän pinkistä gáktista kuvaa. Emme pelkää käyttää värejä pukeutumisessa, mutta Ellinorin puvut ovat aina ihan muissa atmosfääreissä!

Tänä vuonna tapahtui jotain historiallista, sillä koko pororaito melkein pääsi karkuun raitokonkarilta eli Kuhmusen Pekalta. Keskellä yleisötungosta joku kuvaajista teki sopimattoman eleen säikäyttäen giehtaheargin eli käsihärän (härkä joka on ensimmäisenä letkassa) Raitossa porot ovat siis jonossa ja kiinni edellä olevan ahkiossa, joten ensimmäisen rymistäessä juoksemaan jokainen poro seuraa mukana. Yleisömeri kuohahti ja väistyi kiireesti säikähtäneen heargin alta pois. Pako kuitenkin loppui lyhyeen Pekan raahautuessa perässä liukkailla perinnekengillään. Vieressämme seisoi paikallisia jotka naureskelivat makeasti sille miten yleisö väistyi kuin meri Mooseksen tieltä poroa peläten.

Jollakin muullakin oli ongelmia pidon kanssa. Renracessa eli leikkimielisissä porokisoissa eräs heargi lähti viemään kilpailunjärjestäjää extra-kierrokselle. No mikäpä sen tahtoa estämään. Perinnekengillä eli poronkarvakengillä kävelemistä voisi tavallaan verrata korkokenkien kanssa kävelyyn. Kävelytekniikka täytyy tietää ja ymmärtää vaaranpaikat, muuten tulee pahaa jälkeä haha.

 Näiden porokisojen osallistujajoukossa on useimmiten turisteja tai kuuluisuuksia. Vaikkapa poliitikkoja kuten tässä. Porot eivät ole oikeita kilpahärkiä, joten vauhti on sopiva kokemattomille. Mutta kommelluksilta ei ole vältytty sillä eräs toinen opettajamme kertoi että jokunen vuosi sitten hänen ollessa juontajana, sivuaita oli pettänyt ja yksi poro oli vienyt kyydissä olleen turisti-paran kauas järven taakse metsään. Opettajamme ja muut järjestäjät olivat nauraneet niin paljon että kului jonkin aikaa ennen kuin he saivat itsensä kelkan päälle lassoamaan karkulaisia kiinni.

Tästä kuvasta näkee kilometrien päähän että olen jännittynyt. Kaikki minusta otetut markkinakuvat ovat siis samanlaisia tänkin vuonna. Minulla on mummon beaska päälläni. Sen entisöimiseen käytin melkein koko tammikuun. Se on tehty 70-vuotta vanhan mallin mukaan. Kengät ovat juhlaversiot nuvttat-kengistä. Harmillista että tänä vuonna oli liian vähän pakkasta säpikkäille.

Kun selaa Instagramia niin huomaa että meidän naapurisaamenkylästä tulevalla myyjällä oli tämän vuoden kuvatuin kulkuneuvo. Minunkin oli pakko käydä myyntikojujen takana ottamassa kuva ilmestyksestä.

8 kommenttia:

 1. YÖK Aidot turkikset ovat niin out!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Että saatatkin sanoa sen olevan "out". Tuo on pitänyt meidät hengissä vuosisatojen ajan arktisessa ilmastossa ja pitää edelleen. Mieti ennen kuin tulet arvostelemaan in- ja out-leimoilla muita kulttuureita :)
   Kaiken lisäksi tämä on kymmeniä kertoja ekologisempi/eettisempi vaihtoehto kuin tekoturkis, joka kuormittaa ympäristöä ja on valmistettu suurella todennäköisyydellä halvalla työvoimalla köyhissä maissa.

   Poista
 2. ^ Feikkiturkikset ne vasta out ovatkin :D terveisin ylpeä karvalakin omistaja. Ihania kuvia, gáktit on niin hurjan nättejä :)

  VastaaPoista
 3. Täälä Vantaalla ei onneksi ole poroja, tyhmiä eläimiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no ei täällä Lapissakaan ole vantaalaisia mutta en mie silti heitä tyhmiksi sano vaikken mitään niistä tiiäkhään LMAO

   Poista
 4. Voi kuinka kivan näköistä on ollut sielä! Paljon sakkia näköhjään on pörränny markkinoilla. Näytät todella kauhniilta sun mummosi vanhassa turkiksessa. Hyvin on säilynyt. Alko heti kiinnostamhaan minkälaisia kaikkia eri käsityökojuja sielä mahto olla.. :P

  P.s. Miten tänne sinun sivule sattuu nuo omituiset otukset ees kulkeutumhaan... :D Näkee selvästi, että mielenkiinnosta halvaavat tulla kathoon jotaki uutta ja erilaista, mutta ko misthään ei ymmärrä niin sitten pitää tyhmyytensä kuitenkin näyttää täälä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän siellä oli paljon kaikenlaisia käsityökojuja, mutta oikeat saamenkäsityökojut oli tänäkin vuonna ns. piilotettu markkina-alueen ulkopuolelle. Ennenvanhaan niitä näkyi markkina-alueella muttei enää :o

   Ai sinäkin olet huomannut että jotkut blogin lukijoista ovat vähän erikoista porukkaa :D Arvostaisin kyllä nuita risukommenttejakin, jos ne eivät olisi anonyymeiltä/ puolianonyymeiltä.

   Poista

Hei! Nyt julkaisen taas kommentteja blogiin, joten risut ja ruusut tänne siis.

Copyright @ Marielle Sunna. Blog Design by KotrynaBassDesign