Pages

24. elokuuta 2017

Muistoja Tukholmasta osa 4

Viimeinen osa Stockholmin reissupostauksista tulee nyt! Meille tarjoutui mahdollisuus käydä Maxida Märakin keikalla Tukholmassa ollessamme. En voi ymmärtää, miten en ollut aikaisemmin saanut tilaisuutta päästä katsomaan tätä Sápmin power-naista (hän on aikoinaan opiskellut samassa koulussa kuin minä, Jokkmokissa) Ja hänen musiikkityyliään voisi kutsua nimellä "rap-jojk".
Olimme käyneet Jensin kanssa jo aikaisemmin reissun aikana Gröna Lundissa huvittelemassa, mutta ostimme taas sisäänpääsyn, jotta pääsimme katsomaan Maxidaa. Keikka oli erittäin vaikuttava, ei pelkästään minun mielestä vaan niidenkin, jotka eivät todennäköisesti ymmärtäneet tekstien sisältämää symboliikkaa ja piikittelyjä. Minäkään en ollut huomannut kaikkea, sillä kesken keikan Jens hoksasi että Maxida käyttää useassa kappaleessaan -, ra-, tai ruo-tehostussanaa, joka tulee suoraan poronhoidosta ja käytetään silloin kun halutaan että porot lähtevät erille suunnalle. Hauska yksityiskohta jonka olin itse täysin missannut!
Laitan tähän postaukseen myös nuita spotify-linkkejä kuvien väliin. Uskon kuitenkin, että laulujen tekstit eivät aukea jos ruotsinkielen taito sattuu olemaan heikkoa.

Aika jännää että vielä isäni ollessa lapsi (eli noin 50 vuotta sitten) oli laitonta joikata yleisillä paikoilla Ruotsissa ja jos sattui lipsauttamaan joikupätkän, niin sai maukkaat sakot. Nykyään artisteille maksetaan parista joikun pätkästä ja ihmiset kummastelevat mikseivät ole aikaisemmin kuulleet tämänkaltaista "musiikkia". 

2 kommenttia:

  1. Vaikuttavaa. Mä en oikeasti tiennyt, että joikaaminen julkisesti oli joskus laitonta Ruotsissa. Onkohan ollut Suomessakin? D:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä yhtään miten Suomessa on ollut. Mutta se oli Ruotsissa yleisillä paikoilla kiellettyä sakon uhalla ainakin 50-luvulle. Pahin joiku-perinteen tappajahan kuitenkin oli se että joikaaminen oli syntistä "Pirun musiikkia". Suomessakin joiku-perinnettä on yritetty tappaa, jos ei muulla tavoin niin ainakin häpeän/synnin avulla.

      Poista

Hei! Nyt julkaisen taas kommentteja blogiin, joten risut ja ruusut tänne siis.

Copyright @ Marielle Sunna. Blog Design by KotrynaBassDesign