Pages

5. syyskuuta 2017

Kesägákti

...Tai oikeastaan enemmänkin markkinagákti, sillä pidin tätä markkinoilla helmikuussa. Nykyään on ok pitää vähän räiskyvänpää väriä keskellä talvea vuoden isoimmassa juhlassa eli talvimarkkinoilla. Totta puhuen sain yläosan valmiiksi vasta tänä kesänä, juuri ennen juhannusta.
Onneksi kesken olevan yläosan sai peitetyksi huivilla. Kaikkien ihmetellessä markkinoilla huimaavaa duodjaamis-nopeuttani laitoin sormet ristiin selän taakse ja toivoin ettei kukaan huomaa että silkkihuivin/hopeiden alla koristelu on pahasti kesken. Entisöin ennen markkinoita myös beaskan eli perinteisen "poroturkin". Samalla tein ylijäämä-hukkapaloista tuon perinteisen pienen pussukan, joka vilahtaa joissakin kuvissa. Aikaa jäi liian vähän jotta olisin saanut gáktin loppuun asti. Joten projekti jäi alkukesään.

Aina viimeisenä vaiheena meidän alueen gáktin teossa, koittaa suurin kysymys: helman pressaus vekeille vai ilman?.. vaiko sittenkin puoli-pressaus eli holbi-pressaus. Kuten näette tein vain holbiin isot vekkaukset. 
Musta väri on houkutellut minua jo kauan, joten tämän syksyn/talven projektina suunnitelmissani olisi tehdä perinteinen gákti mustasta kankaasta.

Nämä kaksi viimistä kuvaa on otettu ennen holbin pressausta. Näettekin varmaan eron.

10 kommenttia:

 1. Eikö feikkipuvun pitäminen ole sopimatonta, Vai eikö se koske lappalaista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En asu Lapassa vaan Lapissa, joten olen lappilainen. Jos kuitenkin tarkoitit tässä yhteydessä saamelaista ja erehdyit sanomaan väärän kansan nimityksen niin facepalm.

   Voin suomentaa mitä tässä ihan aidossa puvussa lukee ;) "Olen Ruotsin puolelta Karesuando-, Soppero-, Jukkasjärvi-akselilta (te jotka osaatte lukea mikä suku kyseessä, onnittelut teille). Lestadiolaisuudesta erkaantunut, naimaton nainen. Alemmissa kuvissa on jokin (ehkä jopa kirkollinen) kesäjuhla kysessä.
   Lisäksi vuosi 2017 jolloin nude-pinkki muodissa. Nike Air Maxit sen takia että halusin antaa kuviin toisen selvän elementin omasta ajastamme. Sillä näin on 40-luvulta lähtien ollut tapana kenkien suhteen."

   Poista
 2. On kyllä nätti! <3

  (Jaaha, tänne on taas ilmestyny joku anonyymi tyhmän kommentin heittäjä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Niin joo nuita pakkaa tulheen, useimmiten poistan kommentin, mutta tällä kertaa oli pakko selventää vaikka trolli saattoikin olla kyseessä.

   Poista
 3. Aivan ihania varsinkin kaksi viimeisintä kuvaa, kaunis asu! :)

  VastaaPoista
 4. Aivan upea ja sopii kantajalleen täydellisesti! Onko kädentaidot siirtyneet suvusta vai oletko oppinut gákteja neulomaan jossain koulussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen saanut taidon vanhemmilta naispuolisilta isäni serkuilta, sillä isä ei tietenkään osaa aiheesta paljoakaan kun on mies :/ Esimerkiksi meidän opistolla voi kyllä oppia tekemään gákteja ihan oikein, oman alueensa mukaan, mutta ongelmana on se että eri suvuissa saattaa olla todella erilaisia perinteitä yksityiskohdissa, kuten varmaankin tiedät :) Moni ikäiseni nuori on koulussa saanut takaisin gáktin ompelustaidon. Tämä voi kuitenkin johtaa siihen että tulevaisuudessa olemme kaikki kuin marsuperheestä, kaikilla ollessa prikku samat kaavat jne. haha :D

   Poista

Hei! Nyt julkaisen taas kommentteja blogiin, joten risut ja ruusut tänne siis.

Copyright @ Marielle Sunna. Blog Design by KotrynaBassDesign