Pages

1. marraskuuta 2017

Kohta porot tulevat kotiin!

Tai noh, onhan siihen vielä yli kuukausi, mutta se on lyhyt aika, kun on odottanut koko kesän. Jos arvaan oikein niin jo huomenna saattaa saapua yksi miesseáldu eli äiti- ja lapsiporo. Pihassamme on aina talvisin osa omista poroista (loput ovat metsässä vapaina). Aidasta löytyy myös hoitoporoja. Porojen pitäminen aidassa ei ole suositeltavaa "vain huvin vuoksi" vaan vain semmoiset yksilöt kuuluu aitoa talven yli, jotka jostain syystä sitä tarvitsevat.

Aina kun kamera tulee otettua kotiaidalle niin saan mitä hauskimpia ja hassuimpia kuvia porojen arjesta. Sen jälkeen kameran linssikin on aivan porojen kuolassa. Porojen luonnetta voisi kuvailla parhaiten että niissä on koiran ja hevosen käyttäytymispiirteitä. Ne oppivat nopeasti sanoja, esimerkiksi Muohtalla on nyt sanavarastossa noin 15 sanaa. Poroja ei voi kesyttää vaan ne kesyyntyvät jos huvittaa. Yhteistyöhaluinen poro kesyyntyy erittäin nopeasti. Kesän aikana vapaana ollessaan porot villiintyvät eli alkavat pelkäämään ihmistä ja unohtavat helpotkin sanat, jotka ovat oppineet talven aikana. Mutta sanat palautuvat kuitenkin nopeasti muistiin, vaikkapa huutaessani mille aidan ovelle (toinen ovi, kolmas ovi) voi tulla minua vastaan, niin porot muistavat parin kerran jälkeen. Välillä joku riepu kuitenkin laskee/muistaa väärin ja saa paheksuvia katseita muilta poroilta.

Tämä postaus löytyi luonnoskansiosta. Jostain syystä se jäi viime talvena julkaisematta.

Biigá (eli suomeksi Piika) seuraa tarkasti kun opetan hänelle iPhonen käyttöä.

 Muohta (Lumi) tietää että kun se tulee antamaan halin niin tiedossa on makupaloja.

 Jievja (vaaleahko poro) on pudottanut sarvet ja pelkää nyt muita poroja, siksi se tirkkaa tuulisuojan takaa.

 Uksáhkká (kodan ovijumalatar) saapuu aidalle.

(Sarvien kolinaa) Muohta-heargin tokkaan ei tulla ennen kuin välit on selvitetty. Kuka on korkeammalla arvojärjestyksessä?

Miessi (meänkieleksi vasikka) herää päiväunilta ja venyttelee itseään.
Jos tyhjän ämpärin jättää aitaukseen lojumaan niin jokainen poro käy vuorollaan arvojärjestyksessä tarkistamassa sen sisällön. "Tyihä son" - Se on tyhjä.

Áldu (suomeksi vasallinen vaadin) päiväunilla aamiaisen jälkeen.

2 kommenttia:

  1. Haha, ihania kuvia! Hauskoja ja ilmeikkäitä. <3 (Haha, ilahduin myös, kun tiesin mitä Uksáhkká tarkoittaa. Muohta oli tietysti myös tuttu sana, mutta olen ehkä oppinut sen alun perinkin blogistasi.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho anteeksi en ole nähnyt että olet kommentoinut tänne :( Toden totta porot ovat helkutin ilmekkäitä tyyppejä vaikkei niin ehkä voisi ajatella. Minusta on hyvä antaa poroille nimiksi muutakin kuin niiden ulkonäköä kuvaileva nimitys siksi joukosta löytyy nuita "omituisiaki" nimiä hehe.

      Poista

Hei! Nyt julkaisen taas kommentteja blogiin, joten risut ja ruusut tänne siis.

Copyright @ Marielle Sunna. Blog Design by KotrynaBassDesign