Pages

5. joulukuuta 2017

Suomalaisuudesta

Kohteliaisuuksia on monia. Jotkut sanovat "oletpa sievä", "olet kyllä niin nätti" tai sitten tämä seuraava joka on minusta omituinen kun sen kuulee suomalaisen suusta: "olet kaunis - et näytä yhtään suomalaiselta." Eh, kiitos kai? Kyllä, se on useimmiten kohteliaisuudeksi tarkoitettu lausahdus. Olen saanut semmoisen käsityksen että on jotenkin kaunista olla "ei suomalaisen näköinen." Olenkin monta vuotta mitettinyt tuon lauseen tarkoitusta. Ensinäkin miltä tyypillinen suomalainen näyttää?...Tai älkää vastatko, en halua sukeltaa rotubiologisiin käsityksiin. Miksei se suomalaisessa puuropaketissa oleva kansallisasuinen nainen voi olla kauneusihanne?

Saan muuten usein myös kysymyksen että mistä päin Suomea sukuni on kun kykenen puhumaan/kirjoittamaan myös ihan puhdasta suomea. Minun suomalaiset sukujuuret tulevat Tengeliöstä ja Tervolasta (tähän en laske karjalaista taustaa) Olen tietenkin myös ollut peruskoulussa Suomen puolella jokea. Sieltä siis tämä kirjoitustaito.
Ala-asteella meille muuten sanottiin aina että pistäkää koulun itsenäisyyspäiväjuhliin eli 5. joulukuuta jotain sinivalkoista päälle Suomen kunniaksi. Mutta herran jumala eihän se riitä... Ottakaa kansallispukunne esiin ja olkaa ylpeitä niistä. Pelkkään sinivalkoiseen pukeutuminen ei missään nimessä riitä. Ei haittaa vaikka ette nyt tähän hätään kerkeä tekaista pukua, mutta hommatkaa ihmeessä semmoinen Suomen 101- vuotis juhliin!

En löytänyt tähän kuvaavaa kuvaa. Tässä olen minä ja kummityttöni - Taustalla jäässä oleva Tornionväylä ja mikä muukaan kuin huomisen synttärisankari eli Suomi!

6 kommenttia:

 1. Apua, minulla on ongelma: kotiseudullani ei ole virallisesti omaa kansallispukua! Olen pitkään miettinyt puvun tekemistä itselleni, mutten tiedä, minkälainen sen pitäisi olla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitten otat vain mummin tai ukin kotiseudun mukaan puvun. Itse olen jonkin verran yrittänyt päästä ymmärrykseen etelä-karjalan puvuista ja ukin äidin kuvista on ollut hirmu paljon apua. Oikeiden materiaalien löytäminen onkin sitten vaikeampi juttu..ja se miten koko komeuden saa modernisoitua nykypäivään.

   Poista
  2. Ha, hyvä ajatus. Olen ymmärtänyt, että kansallispukupiireissä monet ovat tosi tarkkoja siitä, ettei pukua saisi muunnella mitenkään, mutta itsekin tykkäisin kyllä ehdottomasti tehdä modernisoidun version. :D

   Poista
  3. Juuri tuon takia nuoret eivät varmaan innostu tästä kulttuurielementistä. Älä huoli en ajatellut mitään radikaalia (niin kuin meidän saamelaisissa puvuissa hehe) Pukuun pitäisi saada kuitenkin jotain joka kertoisi omasta ajastamme. Esim minun tapauksessa punaisen hulpioreunan voisi muuttaa vaaleanpunaiseksi ja vaaleanpunainen väri toistuisi sitten niissä kohdissa joissa kuuluisi olla punaista, kuten esiliinassa sekä punotuissa nauhoissa. (Tämä idea oli erään norjalaisen työtön kansallispuvusta.)

   Poista
  4. Miekin olen ehdottomasti sitä mieltä että kansallispukuja saa modernisoida! Saamenpuvuissa on tosi hienoa miten tehdään kaikenlaisista kankaista ja tietyt asiat muuttuvat, mutta peruspiirteet kuitenkin säilytetään :)
   Sain juuri eilen kaavat oman alueeni pukuun ja aion kyllä "röyhkeästi" tehdä pohjepituisen hameen ja käyttää erilaista, kuitenkin näin aluksi pukuun sopivaa kangasta enkä hommata juuri sitä siihen pukuun kuuluvaa. Ei ne kansannaisetkaan olleet toistensa kopioita millintarkasti.
   Se ei minua haittaa ettei se enää saisi tarkastuksessa arvonimeä kansallispuku, annan enemmän arvoa nimitykselle kansanpuku ;D Ei miun tarkoitus ole olla museotoisinto :)

   Poista
  5. Niin saamenpuvussakin ajatellaan näin että ennen ei ollut mahdollisuutta vaikkapa siihen pinkkiin kankaaseen mutta nykypäivänä onkin sitten eri tilanne. Se että pukuihin tuodaan ajan oma mauste on tärkeää. Vanhoista kuvista voi siis nähdä millä luvulla ne on otettu.
   Tuo mitä sanoit että meinaat tehdä pohjepituisen hameen oli saamenpuvuissa 60-luvulla muoti-ilmiö. Nuoret naiset tekivät minihameen pituisia saamenpukuja valtavirran innoittamana ja tästäkös vanhat ihmiset nyrpääntyivät, kun helman pituudestahan kuuluu nähdä mistä leveyspiiriltä kantaja tulee.
   Tärkeintä näiden kanssa onkin se että osaa kunnioittaa vanhoja pukukoodeja mutta käyttää kuitenkin omaa mielikuvitustaan ja erottaa veteen piirretyn viivan! :)

   Poista

Hei! Nyt julkaisen taas kommentteja blogiin, joten risut ja ruusut tänne siis.

Copyright @ SUNNÁ. Blog Design by KotrynaBassDesign