Pages

14. toukokuuta 2018

Konferenssi Svansteinissa

Olin täysin yllättynyt kun korviini kantautui että jokavuotinen saamelaisnuorten kokous pidetään minun saamenkyläni alueella! Aikaisempina vuosina en ole haaveillutkaan lähteväni sillä kokous on melko kiireiseen aikaan vuodesta ja lähes aina syd-/lulesaamelaisten alueella.
Nyt kokous oli järjestelty ihan "kulman taakse" vanhaan koulukotiin. Melko hassua että samassa talossa isä on aikanaan käynyt koulua ja tehty ruotsalaiseksi, mutta nyt käytävillä ei voinut kuulla muuta kuin saamenkielen eri murteita värikkäiden sukupukujen joukossa. Jokaiseen lipputankoon oli vedetty saamenliput ja kun isä haki minut kokouspaikalta hän ei ollut uskoa silmiään: "Tuota mie en olis ikinnä saattanu uskoa näkevänni."

Perjantaipäivän virallisuuksien jälkeen saimme lauantaina olla hieman vapaammin. Opettelimme  sydistanssin oikeaoppiset salat ihan alusta (joku täälä muuten kysyi siihen liittyvän kommentin viikkoja sitten, katso edellisen postauksen kommentit).
Minua on harmittanut nyt jälkikäteen se ettei minulla ollut vielä omien ylioppilasjuhlien aikaan taitoa tehdä gáktia päättäritanssijaisiin. Nyt pääsin kuitenkin kokemaan "balin" eli tanssijaiset uudestaan gáktin kanssa juhlaillallisen sekä punaisen maton kera, kokouksen loppujuhlassa. Se oli sopiva tilaisuus vihkiä käytöön vastavalmistunut kesägákti 2018.

Koko konferenssi oli onnistunut. Tietysti pientä förvirrausta eli hämmennystä oli koko ajan ilmassa sillä tälle kansalle suunnittelu ja aikataulussa pysyminen on vaikeaa. Onneksi sitä osataan käsitellä huumorilla ja puhutaankin "saamelaisesta puolitunnista". Tarkoittaen siis sitä että jos on sovittu jokin aikataulu niin kaikki on kuitenkin rapeat puoli tuntia myöhässä.
Sen sijaan taidamme olla maailman parhaimpia kättelemään uusien tuttavien kanssa. Jos et ole tavannut jotain porukasta niin kävelette salamana suoraan kuin sovittuna toistenne luokse kättelette, esittäydytte ja käytte sukutaustan läpi. Vanhojenkin kaukaisten tuttujen kanssa kätellään ja muistellaan sukuyhteyksiä, mutta ei yhtä pitkällä kaavalla kuin ensikerran tavatessa.
Oikeastaan tuntuu että olen enemmän kätellyt ihimisiä kuin kuunnellut itse konferenssia. Sillä vaikka jos puheenjohtajan avajaispuheen aikana huomaat että salin toisella puolella on nyt joku jota et ole kätellyt, niin se täytyy suorittaa heti pois alta vaikka kahdenkeskinen sukuselvitys häiritsisikin puheenpitäjää hehe first things first.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Nyt julkaisen taas kommentteja blogiin, joten risut ja ruusut tänne siis.

Copyright @ Marielle Sunna. Blog Design by KotrynaBassDesign