Pages

23. toukokuuta 2018

Tavarapaljous

Lapsena vihasin Nuuskamuikkusta joka ei ikinä halunnut omistaa tavaroita ja oli oikea minimalistisuuden perikuva. En kyennyt aavistamaan millainen minimalisti minusta tulee nyt aikuisiällä. Kun muutin vuonna 2012 omaan asuntoon Övertorneån keskustaan lukion ajaksi, niin tajusin miten mukavaa on kun kaapit eivät ole täynnä roitoa. Oli ihanaa muuttaa uuteen kämppään ja tuoda sinne vain ne tavarat jotka todella tarvitsin. Sillä myönnän että kotopuolessa näkyy tavaroiden turha säästämiskulttuuri  (tai peräti hamstraus).
Toinen vanhemmistani on kolmas sukupolvi pula-ajan/sodan jälkeen eli hän haluaa säästää kaiken! Kun taas toinen vanhempani joka on ihan erilaisesta kulttuurista ei perusta tavaroiden päälle rahtustakaan. He ovat kaksi ääripäätä ja kummankin käytös saa minut välillä raivon partaalle tässä asiassa. Toinen ei voi heittää roskiin vanhoja sukkiakaan - "näistä saa hyvän lattialuutun". Ja toinen saattaa puolestaan jättää jotain arvokastakin mieron tielle ja perusteluna kuuluu että "se oli jo vanha joku muu saa nyt ottaa sen." Kuten firma-auton vararenkaan jääminen Hailuotoon campingin pihalle.

Keväisin täällä Ruotsissa voi ihmetellä risteyksissä nököttäviä tavarakasoja. Kaikki saavat kevätsiivouksen tehdessään viedä omaan tiehaaraan rojua, jotka tullaan sitten hakemaan kaatopaikalle rekoilla. Mutta moni roska ei kerkeä nököttää tienposkessa kauaa sillä nämä roskakasat ovat kultaa niille jotka asuvat joen itä-puolella ja he tulevatkin ihan peräkärryjen kanssa kun tietävät tarjolla olevan ilmaista rojua. Herää kysymys että mitä joku tekee rikkinäisellä tv-tasolla tai suksien sauvoilla joissa ei ole edes kärkiä jäljellä. Ne kai lojuvat vuorostaan seuraavat 20-vuotta itänaapurin varaston perällä.

Itselleni vaikeinta taitaa vielä olla vaatteiden poisheittäminen. Sillä olen aina ollut hulluna äidin vaatekaapille lainaamaan 30-vuotta vanhoja asuja. Joten en oikein tiedä miten suhtautuisin tähän vaateasiaan. Tässä videossa on kuitenkin inspiraationlähteeni, jonka innoittamana olen lahjoittanut pois vanhoja vaatteita. Täytyy katsoa video vielä jokunen kerta jotta pääsisin vauhtiin kunnolla.


2 kommenttia:

  1. Moikka. Hauska juttu! Tuttua tuo rojujen jemmaaminen : ) Katselin tässä tuvassa vähän ympärilleni, ja on pakko myöntää että roinaa on minullakin AIKA paljon. Kristiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin pahinta on että niihin romuihin on joskus laittanut ihan oikeasti rahaa kun on kokenut ostohetkellä "ilman tätä en pärjää-tunteen" :D

      Poista

Hei! Nyt julkaisen taas kommentteja blogiin, joten risut ja ruusut tänne siis.

Copyright @ Marielle Sunna. Blog Design by KotrynaBassDesign