Pages

24. elokuuta 2018

Tervetuloa meile!

Minulla oli jonkin aikaa sitten debatti naapurikylän ukon kanssa. Satuin mainitsemaan miltä minusta tuntuu, kun taas yksi yritys lainaa kiellettyä uskontoamme sekä samalla koko kulttuuriamme rahastustarkoituksena. Ukko totesi vain että "no tehe itte paremin, ko kerta asia haittaa."
Minua on tosiaan häirinnyt se millaista cosplay:ta Lapin matakailijat saavat vastineeksi rahoilleen kun he tulevat tutustumaan paikalliseen "kulttuuriin". Olemme täällä kai niin sokeita ja aliarvioimme itseämme, että koetaan kiinnostavemmaksi pukea näytösasut/lainata toisesta kulttuurista ja esittää jonkinmoinen näytelmä vieraille.

Haluan näyttää vierailijoille millaista minun arkeni on. Miten sekoitetaan hiljainen-vanha-tieto nykyolosuhteisiin. Samalla haluan toimia jonkinnäköisenä ambassadöörinä kulttuurilleni. Eli ammentaa tietoa saamelaiskulttuurista, toivottaa avosylin toiselta puolelta maailmaa tulijan (kuin ihan suomalaiset ja ruotsalaisetkin) tervetulleeksi kotiini ja tutustuttaa heidät parhaisiin tyyppeihin koko maailmassa eli poroihin. 
Niin ja opettaa että joulupukki on pelkkä satuhahmo (kaikki eivät nimittäin tiedä sitä) ja näyttää että ilmastonmuutos on jo minun arjessani tässä ja nyt, eikä vasta tulevaisuudessa niin kuin usein ajatellaan.

Ideana on siis se että kun menen tavalliselle työpäivälle aidalle niin otan mukaan vierailijat ja he saavat tehdä kanssani kaikkia niitä pieniä arkisia askareita... tai sitten olla tekemättä mitään muuta kuin poroselfieiden postaamisen Instaan parin tunnin ajan. Lopuksi keitämme kahvit yhdessä. (Tulevaisuudessa tarkoituksena olisi myös että voisin ottaa vierailijoita matkaan viikottaisille tarkastuskierroksilleni. Toisin sanoen umpihankihiihtoa uinuvassa talvimetsässä porojen ja muiden eläimien liikkeitä tarkkaillen.)

Joten Tervetuloa/Bures Boahtin lávvu-kahveille nyt ensi talvena! Emme ole "porofarmi" joten ennen vieraiden tuloa meidän on päätettävä sopiva leiripaikka jostain päin niemeämme. Sesonki alkaa kuitenkin marraskuun lopussa kun porot on kerätty vapaudesta sekä aidattu talviaitaukseemme ja kotoutuneet paikkaan. Netti-sivut ovat myös vielä kesken, joista saa sitten aikanaan lisää informaatiota. Jostain oli pakko aloittaa joten Instagramista löydymme kyllä jo nimellä @thereindeerherd

6 kommenttia:

 1. Hei. Hyvä idea näyttää kävijöille, mitä elämä siellä todellisuudessa on. Toivottavasti suunnitelma sujuu toiveidesi mukaan! Kristiina

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvä idea! Luulisi, että autenttiset elämykset kiinnostaa nykyaikana enemmän kuin joku "näytelmä". Ainakin itseäni kiinnostaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mukava kuulla että joku sanoo nuin, sillä alan ammattilaisilta olen kuullut että ideani on ihan utopistinen sillä moniakaan vierailijoita ei kiinnosta tämmöinen konsepti vaan täytyisi juuri olla jotain extremeä lapinkasteita jne.

   Poista

Hei! Nyt julkaisen taas kommentteja blogiin, joten risut ja ruusut tänne siis.

Copyright @ Marielle Sunna. Blog Design by KotrynaBassDesign