Pages

5. toukokuuta 2019

Curly Girl-metodi

Enpä olisi uskonut että curly girl-metodi tulisi tämmöiseksi trendiksi. En ole itse myöntänyt tai kokenut olevani Curly girl-metodia harjoittava, sillä itse kuulun niihin joille CG-metodi on välttämätön elämäntapa. Mutta kun asiaa katsoo eri kantilta niin voisiko sanoa että olenkin extreme-lahkolainen? haha

Minulla on 3a/b-kiharat. Tiesittekö että on normaalia että päästä löytyy monia eri kiharatyyppejä. Varsinkin jos hiuksilla on rankka menneisyys. Huonokuntoisimmat eivät halua painia samassa sarjassa parempikuntoisten kanssa. Minulle tuottaa ongelmia osiot, jotka eivät kiharru 3-skaalaan vaan roikkuvt löysänä wavy-osastolla. Minua on neuvottu finger coilamaan pesun jälkeen mutta sekään ei aktivoi tarpeeksi. Onneksi osiot ovat erittäin pieniä. Mutta toinen jännä asia on että nämä suorat osiot kasvavat tavallisia hiuksia huomattavasti nopeammin!
Tässä kaksi päivää vanhat kiharat eli kaksi päivää hiusmaskista. 

The struggle is real
Nuorena suhde omiin hiuksiin oli vaikea. Huomasin 7-luokalla että minun hiukset ei ole "samanlaiset" kuin muilla. Mikä oli tietenkin ihan hirveää siinä iässä. Silloin piikkisuorat emo-tyyliset hiukset olivat trendikkäät eli semmoiset oli saatava. Aloin suoristamaan joka päivä hiuksiani sekä vaalentamaan voimakkailla vaalennusaineilla, sillä ehei minullehan ei enää naurettaisi hiusten takia tai nimiteltäisi p*llikarvaksi. Yritin liikaa ja hiuksethan siitä kärsivät.
Vasta lukion jälkeen myönsin itselle että minulle ei sovi normaali hiustenpesurutiini. Silloin myös normaalit pyyhkeet, kammat ja shampoot jäivät pois käytöstä. (Muuten kampaa käytän vain otsatukkaan/ hiusten pääliosaan.) Aloitin no-'poo-metodilla ja sommittelin itselleni nykyisen rutiinin. (...Postauksen loppu puoli) Kokosin eri youtubettajilta vinkkejä ja muistankin katsoneeni Pennyn videoita suu ammollaan auki hämmästyksestä Tässä linkki 

No entä nykyään sitten?...Elokuvateatterissa takana olevat valittavat äänen etteivät näe mitään ja yritän valua penkissä alemmas ettei tukkani pilaa heidän iltaansa. Lapset huutavat ohi kävellessäni että "tuolla tytöllä on peikkotukka!" Ja ihan selvänä olevat aikuiset kysyvät että saako hiuksiani kosketella..Puhumattakaan sitten ei selväpäisistä haha. En käsitä mitä mielihyvää he siitä saavat. Vanhemmat ihmiset miettivät ääneen sukutaustaa ja saan selittää että tukka on isältä ja muutkin isän sukulaiset omistavat samanlaiset pehkot.

Viime aikoina lehtien kansissa ja mainoksissa on voinut nähdä aina vain enemmän kiharoita. Ette voi uskoa minkälainen vaikutus sillä on itseluottamukseen. Se rohkaisee, mutta silti kampaan käsin pesun jälkeen auki kiharoita ja vältän rutistelemasta märkiä hiuksia jotta ne eivät ole liian yliampuvat vaan 3a-tyypin kiharat. En tiedä mitä kautta Curly Girl-metodi on lyönyt läpi mutta sitä käyttävät tätä myötä myös laineikkaat hiukset omaavat ihmiset. Uuden haaranhan voisikin nimetä wavy girl-metodiksi. (Totta puhuen en tiedä onko oma metodini enemmän natural hair-metodi vai CG-metodi..ehkä kumpaakin.)

Babyhairit: 
Kiharatukkaisten (ja karvaisten heh) ihmisten vitsaus joka on kappas vain tullut sekin muotiin. Mitä ihmettä? Jotkut oikeasti haluavat babyhairit ja jopa leikkaututtavat semmoiset?! Minusta se on ollut aina melkein kuin "kauneusvirhe". Tämäkin on tosin antanut itselekkin rohkeutta tuoda omat baby hairit esiin. Ja muistankin kun äiti opetti minut ensimmäisen kerran geelin ja piikkikamman kanssa vuonna 2016 laittamaan babyhairit. (Nykyään käytän hammasharjaa ja odotan että joku tuo markkinoille ihka oikean baby hair-kamman.) Ennen olen kammannut ne piiloon ja kiinnittänyt hiuslakalla mutta nyt geelatut sentin halkaisijaltaan olevat otsakiharat kuuluvat olennaisena osana meikkiini.

No, miten mie tehen:
Oletan nyt että tiedät edes vähän mikä tämä Curly Girl-metodi on. Poimi toki kokeiluun jotain osia rutiinistani ellet ole jo kokeillut:
Pesen hiukset kerran kuukaudessa tai milloin siltä tuntuu. Pesen useimmiten co-washing:illa mutta käytän myös savea silloin tällöin.
Öljy-hiusmaski-koktailin teen 1-2 kertaa viikossa, jonka laitan märkiin hiuksiin. Hieron päänahakaa noin 5 min. Annan seoksen vaikuttaa 2h muovipussi päässä...silloin kun ei ole kiire mihinkään kotosalta olen 6h koktaili päässä.

Seokseen tulee: jokin CG-approved maski joka vaihtelee ja jokin näistä seuraavista oliiviöljy, kookosöljy tai ruokaöljy. Ruokaöljy on siitä hauska että se ei lähde ekassa pesussa vaan lopullinen huuhtelun teen parin päivän sisällä. Kuulostaako ällöttävältä?... minustakin tuntui tosi ällöttävältä kun kaadoin ekan kerran ruokaöljyä päähäni. Mutta nykyään nautin kun öljy antaa märkään hiukseen juicy curls-efektin. Eli kun nostaa yhtä kiharaosiota ja heiluttaa sitä vähän niin kihara aktivoituu mennen sykerölle.
On muuten hyvä muistaa vaihtaa tyynyliinoja USEIN jos käyttää öljyjä. Tuntuu myös siltä että nuo ruokahyllyn öljyt sopivat harvoille mutta oma hiuspohja rakastaa niitä. Kannatan kokeilemaan.
Jos olen lähdössä ihmistenilmoille niin tykkään lisätä öljy-maskin poishuuhtelun jälkeen hoitoainetta ja geeliä suoraan märkiin hiuksiin, mutta tätä en tee joka kerta. Haluan mieluiten olla ilman fööniä mutta jos föönaan niin tietysti diffuuserilla.

Hiusten pesu kestää siis kauan, kun ajattelee että öljy-maski-koktailin vaikutusaika noin 2h, plus vielä pesun jälkeinen kuivuminen joka kestää noin 4-7 h. Olen vasta nyt osannut pukea sanoiksi että useiden vähemmistöjen naisille hiusten merkitys kantaa syvempää symboolista arvoa, joten luonnollisesti puoli päivää kestävä pesu-urakka hoituu mukisematta.
Voi eih, tässä tyypillinen talvinen epäkosteutettu hius. (Viikko naamiosta)

Vesi:Veden laatu jolla peset hiukset vaikuttaa kuontaloon todella paljon! Meillä on erittäin hapan vesi kotona josta hiukset eikä myöskään iho tykkää. Siksi yritän ajoittaa pesun aina kun olen käymässä Suomenpuolen talollamme. Suodattimen ostoa siis suunnitellaan.
Minun ei varmaan edes tarvitse mainita minkälainen vaikutus järvivedellä on hiuksiin. Heinäkuussa eli kuukautena jolloin tulee hikoiltua tavallista enemmän kuumuuden vuoksi, hiuspohja tarvitsee jotain enemmän kuin normipesut. Pään dippaaminen järveen ja hiuspohjan hieronta pelkällä järvivedellä riittää.

Ilmasto: Talvella hiukseni voivat huonommin, sillä täällä Lapissa on erittäin kuiva ilmanlaatu.  Tuntuu myös että talvella hiustenkasvu hidastuu. Mikä tietenkin johtuu kaamoksesta.

Trimmaus: Tänä keväänä olen alkanut trimmaamaan itse hiuksiani silloin tällöin. Eli otan sakset ja napsin huonokuntoiset latvat pois yksitellen. Minulla ei ole pelkästään kaksihaaraisia vaan ihan kaksihaaraisen kolmihaaraisia. (Jotkut hiuksista ovat menneet melkein poikki mutta silti jatkaneet kasvua ja tehneet kolmihaaraisen loppuun.) Uskon niiden olevan perua siltä ajalta kun suoristin ja vaalensin hiuksia voimakkaasti. Minulla onkin vielä monen vuoden matka täysin terveisiin hiuksiin. Sehän tässä on vain huono homma että kun tälle CG-trendille tulee loppu vastaan niin sitten sitä ollaankin taas OUT. Voi voi..

Kun kosteat hiukset kieputtaa pinnien avulla paikalleen niin päälikiharoista ei tule liian yliampuvia.

10 kommenttia:

 1. Kantsii leikata vaan lyhyemmäksi ne huono kuntoiset laine osiot. Turha niitä on säästellä :D Kihartuvat paljon helpommin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä harkinnut sitä mutta haluan mielummin hiuksiin pituutta kuin kiharaa :/ Siksi trimmailen vain vähän hiusten päitä pois, enkä raivo-puristele suihkun jälkeen hiuksia kikkaralle jotta pituus säilyisi.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus! :) Olen liian laiska tekemään hiuksilleni mitään erikoista, joten ne saavat olla sellaiset kuin ovat, mahdollisimman vähällä efortilla. En ole perehtynyt CG-metodiin kovin hyvin, mutta se kuulostaa työläältä. Itse pesen hiukset maksimissaan kerran viikossa, joskus ihan tavallisella shampoolla ja joskus pelkällä kosteusvoiteella riippuen päänahan kuivuudesta ja hiusten likaisuudesta. Harjaan silloin tällöin (yleensä vähintään ennen pesua, sillä muuten irtohiuket tukkivat lattiakaivon, hyi). Jos kampaan hiukset heti pesun jälkeen, niistä tulee aika suorat ja ne asettuvat litteästi päätä myöten. Yleensä en kampaa, jolloin ne kihartuvat ja jäävät vähän koholleen, kuin ne olisi föönattu. Tykkään niistä sellaisina. Olisi kyllä mukavaa nähdä, miten kiharaiset niistä tulisi, jos jaksaisin panostaa, mutta en taida jaksaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm tuo postauksen teksti saattoi olla hieman epäselvää/vaikeaa jos ei ole sen syvemmin perehtynyt menetelmään. Minusta tässä cg-metodissa on saman verran työtä kuin että jos tekisi tuon kuvailemasi normi pesun mutta ne vaiheet on vain erilaista työtä. Esim. tuotteiden ainesosien opiskelu hehe. En ala tässä käännyttämään sinua niin kuin cg-lahkolaisilla on tapana :D

   Mullaki joskus haluttaisi ennen pesua harjata hiukset oikein selviksi harjalla kun niitä pitkäkarvarottia on sitten lattiakaivossa ja saa kuumotukset käyntiin että "lähteekö tätä tuokkaa liikaa" haha.

   Poista
 3. HEI! Haluan täälä kommentteien puolella mainita että pähkäilimme tuossa eilen yhden cg-läisen kanssa että minun kohdalla pitkän pesuvälin mahdollistava tekijä on se etten ole saasteisessa kaupunkimiljöössä ja hikoiluttavaa kuumuuttakaan täällä Lapin perukoilla ei ole vuodesta kuin max vähän yli kuukausi yhteensä. Sen lisäksi aloin pähkäilemään että vaikka olen ison osan päivästä ulkoilmassa niin en ikinä käytä pipoa, sillä ne eivät pysy päässäni. Joten hiuspohja pääsee hengittämään.
  Kannatan kuitenkin kokeilemaan pesuvälin pitentämistä. Kiitos Petra pohdiskelusta kanssani!

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, että kirjoittelet taas! Oma tukkani on aivan piikkisuora, ohut, päätä myöten roikkuva säälittävä rätti (:D), mutta tätä postausta oli mielenkiintoista lukea.

  Oletko muuten miettinyt esitteleväsi enemmän tekemiäsi käsitöitä ja käsityöprojekteja? Täällä yksi kiinnostunut lukija! Minusta on ihana nähdä näistä täällä tekstin seassa kuvia ja mainintoja, ja näkisin mielelläni lisää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa kiitos! :D Aina mulla on jotaki omepluvaiheessa joten eiköhän niitä tekeleitä eksy bloginkin puolelle tässä lähiaikoina :)

   Poista
 5. Hei. Sinulla on ihanat hiukset ja muutenkin olet oikea kaunotar. Ole ylpeä siitä, että erotut massasta. Koristeelliset asusi korostavat persoonallisuuttasi entisestään. Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh eipä nyt liioitella yli, mutta kiitos ihanista sanoistasi <3 :)

   Poista
 6. Päivitätkö enää blogia?

  VastaaPoista

Hei! Nyt julkaisen taas kommentteja blogiin, joten risut ja ruusut tänne siis.

Copyright @ Marielle Sunna. Blog Design by KotrynaBassDesign